Kowal, Krystyna Redakcja.
Libudzisz, Zdzisława Redakcja.
Żakowska, Zofia Redakcja.
Title
Mikrobiologia techniczna. T. 2, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
ISBN
978-83-01-15222-2 (t. 1-2)
Place of publication
Warszawa :
Publishing house
Wydawnictwo Naukowe PWN,
Year of publication
2008.
Volume
VII, [1], 553, [2] s. :
Additional information
Bibliogr. s. 533-536. Indeks. Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa.
Object passwords
Mikrobiologia przemysłowa
Mikrobiologia przemysłowa podręcznik akademicki
Keywords
mikrobiologia przemysłowa mikroorganizmy w procesach technologicznych produkcja kwasu octowego produkty biotransformacji kwasy organiczne-cytrynowy,itakonowy,glukonowy surowce żywnościowe-zanieczyszczenia mikrobioogiczne system HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności żywność transgeniczna żywność orientalna-produkcja produkcja żywności orientalnej biosynteza kwasu glutaminowego biosynteza lizyny chłodzenie mrożenie elementy urządzeń produkcyjnych jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle mycie i dezynfekcja w przemyśle zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego ścieki wirusy bakterie fermentacji mlekowej-charakterystyka i wykorzystanie mięso-fermentacja pieczywo-fermentacja browarnictwo grzyby strzępkowe utrwalanie żywności -metody niekonwencjonalne prawo żywnościowe antybiotyki drobnoustroje syntetyzyjące antybiotyki fermentacja mięsa kwas mlekowy bakterie kwasu octowego jako zanieczyszczenia w przemyśle owocowo-warzywnym i fermentacyjnym mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów psucie żywności mikrobiologiczne zatrucia i zakażenia pokarmowe chityna chitozan zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców mikroorganizmy w produkcji żywności fermentacja roślin fermentacja pieczywa drożdże przemysłowe-charakterystyka drożdżownictwo konserwanty chemiczne żywności utrwalanie żywności-metody biologiczne opakowania -znaczenie w zachowaniu jakości produktów stan higieniczny warunków produkcji-badanie metale ciężkie w środowisku i ich oddziaływanie na organizmy fermentacja mleka produkty mleczne fermentowane bakterie rodzaju Bacillus-morfologia,fizjologia,metabolizm ,środowisko występownia, bakterie rodzaju Bacillus-zagrożenia zdrowotne mikotoksyny w żywności-zagrożenia zdrowotne żywność-analiza mikrobiologiczna mikroorganizmy w ochronie środowiska mikroorganizmy w biotechnologii mikroorganizmy ekstremofilne-definicja,podział,charakterystyka mikrobiologia żywności bakterie kwasu octowego-charakterystyka i wykorzystanie przemysłowe kwas octowy-produkcja gorzelnictwo winiarstwo pasteryzacja sterylizacja produkcja-higiena higiena produkcji enzymy mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków dekstran rośliny-fermentacja (kiszona kapusta,kiszone ogórki,kiszonki paszowe bakterie rodzaju Bacillus-znaczenie biotechnologiczne,biotransformacja,biodegradacja drożdże-metabolizm i wykorzystanie przemysłowe żywność-utrwalanie utrwalanie żywności lipidy sery-produkcja odpady stałe i ich magazynowanie kompostowanie
080
%a 663.1%a 663.1(075.8)
245
%a Mikrobiologia techniczna.
%n T. 2,
%p Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności /
260
%a Warszawa :
%b Wydawnictwo Naukowe PWN,
%c 2008.
300
%a VII, [1], 553, [2] s. :
%b il. ;%b il. ;%b il. ;
%c 24 cm.
504
%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
504
%a Bibliogr. s. 533-536. Indeks.
521
%a Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, inżynierii żywności, farmacji, towaroznawstwa i zarządzania jakością, chemii i rolnictwa.
650
%a Mikrobiologia przemysłowa
650
%a Mikrobiologia przemysłowa
%v podręcznik akademicki
692
%x mikrobiologia przemysłowa%x mikroorganizmy w procesach technologicznych%x produkcja kwasu octowego%x produkty biotransformacji%x kwasy organiczne-cytrynowy,itakonowy,glukonowy%x surowce żywnościowe-zanieczyszczenia mikrobioogiczne%x system HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności%x żywność transgeniczna%x żywność orientalna-produkcja%x produkcja żywności orientalnej%x biosynteza kwasu glutaminowego%x biosynteza lizyny%x chłodzenie%x mrożenie%x elementy urządzeń produkcyjnych jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle%x mycie i dezynfekcja w przemyśle%x zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego%x ścieki%x wirusy%x bakterie fermentacji mlekowej-charakterystyka i wykorzystanie%x mięso-fermentacja%x pieczywo-fermentacja%x browarnictwo%x grzyby strzępkowe%x utrwalanie żywności -metody niekonwencjonalne%x prawo żywnościowe%x antybiotyki%x drobnoustroje syntetyzyjące antybiotyki%x fermentacja mięsa%x kwas mlekowy%x bakterie kwasu octowego jako zanieczyszczenia w przemyśle owocowo-warzywnym i fermentacyjnym%x mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów%x psucie żywności mikrobiologiczne%x zatrucia i zakażenia pokarmowe%x chityna%x chitozan%x zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców%x mikroorganizmy w produkcji żywności%x fermentacja roślin%x fermentacja pieczywa%x drożdże przemysłowe-charakterystyka%x drożdżownictwo%x konserwanty chemiczne żywności%x utrwalanie żywności-metody biologiczne%x opakowania -znaczenie w zachowaniu jakości produktów%x stan higieniczny warunków produkcji-badanie%x metale ciężkie w środowisku i ich oddziaływanie na organizmy%x fermentacja mleka%x produkty mleczne fermentowane%x bakterie rodzaju Bacillus-morfologia,fizjologia,metabolizm ,środowisko występownia,%x bakterie rodzaju Bacillus-zagrożenia zdrowotne%x mikotoksyny w żywności-zagrożenia zdrowotne%x żywność-analiza mikrobiologiczna%x mikroorganizmy w ochronie środowiska%x mikroorganizmy w biotechnologii%x mikroorganizmy ekstremofilne-definicja,podział,charakterystyka%x mikrobiologia żywności%x bakterie kwasu octowego-charakterystyka i wykorzystanie przemysłowe%x kwas octowy-produkcja%x gorzelnictwo%x winiarstwo%x pasteryzacja%x sterylizacja%x produkcja-higiena%x higiena produkcji%x enzymy%x mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków%x dekstran%x rośliny-fermentacja (kiszona kapusta,kiszone ogórki,kiszonki paszowe%x bakterie rodzaju Bacillus-znaczenie biotechnologiczne,biotransformacja,biodegradacja%x drożdże-metabolizm i wykorzystanie przemysłowe%x żywność-utrwalanie%x utrwalanie żywności%x lipidy%x sery-produkcja%x odpady stałe i ich magazynowanie%x kompostowanie
700
%a Kowal, Krystyna
%e Redakcja.
700
%a Libudzisz, Zdzisława
%e Redakcja.
700
%a Żakowska, Zofia
%e Redakcja.
710
%a Wydawnictwo Naukowe PWN
856
%u http://polona.pl/item/4458288
920
%a 978-83-01-15222-2 (t. 1-2)
920
%a 978-83-01-15223-0 (t. 2)